فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی رفسنجان
سال بیست و دوم شماره 2 (پیاپی 169، اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن رضائیان صفحات 109-110

    تاکنون در مجله دانشگاه و برای خوانندگان فرهیخته، انواع مقالات مروری که دانشمندان می توانند در حوزه سلامت به رشته تحریر درآورند را به اختصار توضیح دادیم. برای مثال، مقالات مروری نظام مند و فراتحلیل ها [2-1]، مقالات مروری مفهومی [3]، مقالات مروری نظام مند زنده [4]، مقالات مروری سریع [5]، مقالات مروری چتری [6] و مقالات مروری کوتاه [7] از جمله مقالات مروری بوده که تا کنون به آن ها پرداخته شده است. هدف از نگارش این سخن سردبیری، معرفی یک مقاله مروری دیگر با عنوان مقاله مروری مدرن (State-of-the-art review) می باشد. مقالات مروری مدرن در واقع، از شیوه مقالات مروری نظام مند بهره می گیرند. محققین سعی می کنند تا این مقالات را برای پاسخگویی به یک سوال کاملا دقیق و مشخص به رشته تحریر درآورند. شیوه و استراتژی جستجوی مقالات پژوهشی اصیلی که قرار است وارد مطالعه شوند را به شکل کاملا دقیق توضیح می دهند تا توسط داوران و خوانندگان، قابل تکرار باشد. معیارهای دقیق ورود و خروج مقالات پژوهشی اصیل به دست آمده به مطالعه خود را نیز با دقت هرچه تمام تر، بیان می نمایند. همچنین، توضیح می دهند که چگونه کیفیت مقالات پژوهشی اصیلی که قرار است وارد مطالعه شده و نتایج آن ها تحلیل و جمع بندی گردد را، مورد ارزیابی قرار داده اند. نتایج این مقالات نیز معمولا به صورت کیفی و در قالب یک یا چند جدول، ارایه خواهند شد. اما تفاوتی که بین این مقالات با مقالات مروری نظام مند وجود دارد این است که در این مقالات، محققین سعی می کنند که تمرکز خود را بر روی آخرین دستاوردهای منتشر شده پیرامون آن سوال خاص، قرار دهند. به عبارت دیگر، آن ها برای خود بازه زمانی (Time frame) خاصی را مشخص می کنند که ممکن است فقط چند سال اخیر را در برگیرد و معمولا به سابقه تاریخی یا قدیمی تر موضوع، نخواهند پرداخت [8]. از همین روی، این مقالات مروری می توانند نتایج آخرین دستاوردهای علمی را تحلیل نمایند و به ویژه به این نکته بپردازند که به اساس این دستاوردها، تاکنون چه چیزی پیرامون آن سوال مشخص، به دست آمده است. چه طور می توان از این آخرین یافته ها در عمل، استفاده کرد. چه نکاتی است که درباره آن ها، ابهاماتی وجود دارد و بنابراین، چه پیشنهادهایی را می توان برای مطالعات پژوهشی آینده، ارایه نمود. برای نمونه، این نوع مطالعه مروری تاکنون برای مطالعه ایمنی در جراحی پیچیده ستون فقرات [9] و مدیریت و پیشگیری از تشدید بیماری انسدادی مزمن ریه [10]، با موفقیت به کار گرفته شده است. بنابراین، مقالات مروری مدرن برای کسانی که می خواهند تازه وارد یک حیطه پژوهشی شده و مطالعات پژوهشی بیشتری را در آن حیطه به عمل آورند، می تواند خیلی کمک کننده باشند. اما انتخاب بازه زمانی مورد نظر، حایز اهمیت فراوانی است. به ویژه اگر موضوع مورد نظر، از موضوعاتی باشد که به دلایل مختلف در سال های اخیر، خیلی مورد مطالعه قرار نگرفته باشد، بنابراین، نگارش چنین مقاله مروری برای آن چندان کار صحیحی نمی باشد [8].

  • زهرا رسولی مقام، سمیه صالحی صفحات 111-128
    زمینه و هدف

     اضطراب بیماری (خودبیمارانگاری) یکی از مهم ترین پدیده هایی است که در طول دوران شیوع کرونا در زندگی افراد و به ویژه پرستاران و کادر درمان اختلال ایجاد کرده است. لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش واسطه ای اضطراب مرگ و اضطراب کرونا در رابطه بین تاب آوری و اضطراب بیماری انجام شد.

    مواد و روش ها

     در مطالعه توصیفی حاضر، جامعه آماری شامل پرستاران بیمارستان های مناطق 10، 14، 15 و 20 شهر تهران در چهار ماه اول سال 1401 بود. تعداد 250 نفر به شیوه نمونه برداری در دسترس انتخاب شدند و به پرسش نامه خودبیمارانگاری Evans، مقیاس تاب آوری Connor و Davidson، مقیاس اضطراب مرگ Templer و پرسش نامه اضطراب کرونا Alipour و همکاران پاسخ دادند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری و تحلیل مسیر استفاده شد.

    یافته ها

     یافته های پژوهش نشان داد که بین تاب آوری با اضطراب مرگ، اضطراب کرونا و اضطراب بیماری رابطه آماری منفی و معناداری وجود دارد (05/0<p). بر اساس نتایج پژوهش، تاب آوری، اضطراب مرگ و اضطراب کرونا در مجموع 52 درصد از واریانس اضطراب بیماری را تبیین می کنند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد تاب آوری با واسطه اضطراب کرونا (481/2=t،
     541/0-=β) و اضطراب مرگ (252/2=t، 482/0-=β) بر اضطراب بیماری اثر غیرمستقیم معنادار (واسطه‍ ای) دارد (05/0<p).

    نتیجه گیری

     یافته های پژوهش حاضر نشان دهنده نقش اضطراب مرگ و اضطراب کرونا در تاب آوری و اضطراب بیماری است. پیشنهاد می شود به منظور کاهش و پیش گیری از اضطراب بیماری، با محوریت کاهش اضطراب مرگ و اضطراب کرونا، ارایه خدمات بهداشت روان در قالب جلسات آموزشی تاب آوری انجام گردد.

    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، اضطراب کرونا، تاب آوری، اضطراب بیماری، پرستار
  • آراد حاتمی، فاطمه سادات طباطبائی نژاد صفحات 129-146
    زمینه و هدف

    از جمله درمان هایی که می تواند در زمینه بهبود سلامت روانی و غنی سازی زندگی دانشجویان تاثیرگذار باشد، درمان وجودی است. این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی درمان وجودی بر سرمایه عاطفی، تنظیم شناختی هیجان و بهزیستی ذهنی دانشجویان دختر مقطع کارشناسی مبتلا به اضطراب اجتماعی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل، بر روی 30 دانشجوی دختر مقطع کارشناسی مبتلا به اضطراب اجتماعی در دانشکده علوم انسانی دانشگاه خمینی شهر در سال 1400 که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند، انجام شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسش نامه اضطراب اجتماعی Connor و همکاران، پرسش نامه تنظیم شناختی هیجان Gratz، پرسش نامه بهزیستی روان شناختی Ryff و پرسش نامه سرمایه عاطفی Golparvar بود. رویکرد آموزش درمان وجودی Nazari و Zarghami در 8 جلسه 2 ساعته بر روی گروه آزمایش اجرا گردید و گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس دوطرفه با اندازه گیری های مکرر تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان وجودی به طور معنی داری باعث بهبود سرمایه عاطفی، تنظیم شناختی هیجان و بهزیستی ذهنی در دانشجویان دختر مقطع کارشناسی مبتلا به اضطراب اجتماعی شده و این اثربخشی در طول مدت زمان ماندگار بوده است (001/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاکی از تاثیر درمان وجودی بر بهبود ویژگی های روان شناختی مورد بررسی در گروه آزمایش بود. بنابراین، پیشنهاد می شود درمانگران از روش درمان وجودی در کنار سایر روش های درمانی برای بهبود سلامت روان شناختی دانشجویان استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: اضطراب اجتماعی، بهزیستی ذهنی، تنظیم شناختی هیجان، دانشجویان دختر، درمان وجودی، سرمایه عاطفی
  • نسرین بهمنی صفحات 147-160
    زمینه و هدف

    یکی از علت های اصلی پوسیدگی دندان و بیماری های پریودنتال باکتری های موجود در حفره دهان می باشد. هدف این تحقیق تعیین فعالیت ضد باکتری چند عصاره گیاهی بر تعدادی از باکتری های حفره دهان بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه آزمایشگاهی در دانشگاه علوم پزشکی کردستان در سال 1400 انجام شد. عصاره الکلی گیاهان میخک، رزماری، چای ترش، چای سبز و پونه کوهی با روش ماسراسیون تهیه شد و خاصیت ضد باکتری عصاره ها بر روی 5 سویه از باکتری های حفره دهان با دو روش چاهک گذاری و تعیین حداقل غلظت مهاری انجام شد. میانگین قطر هاله عدم رشد اندازه گیری و داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی Duncan تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در میان عصاره ها بیشترین اثر ضد باکتری مربوط به عصاره میخک بر استرپتوکوک موتانس و سالیواریوس به ترتیب با میانگین و انحراف معیار 45/0±03/20 و 20/0 ± 06/19 میلی متر بود. بر اساس مقایسه میانگین ها تاثیر عصاره ها و جنتامایسین بر قطر هاله عدم رشد دارای تفاوت معنی داری بود (05/0<p) که این تفاوت در عصاره میخک بر استرپتوکوک موتانس مشاهده نشد (05/0<P). حداقل غلظت بازدارندگی از رشد، مربوط به عصاره میخک و رزماری به ترتیب علیه استرپتوکوک موتانس و استافیلوکوک اوریوس با غلظت 25/6 میلی گرم بر میلی لیتر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد که عصاره های این مطالعه به ویژه عصاره میخک می توانند به عنوان مواد ضد باکتری موثر در درمان عفونت های باکتریایی حفره دهان موثر باشند.

    کلیدواژگان: ضد باکتری، حفره دهان، گیاهان دارویی، استافیلوکوک ها، استرپتوکوک ها
  • مژگان نوروزی، محمود نظری، مهدی چهاردولی، محمدرضا حاجی زاده، محمدرضا میرزایی، زهرا اسداللهی، مهدی محمودی صفحات 161-174
    زمینه و هدف

    با توجه به این که یافتن داروهای جدید با عوارض جانبی کمتر برای کاهش قند در افراد دیابتی ضروری به نظر می رسد، هدف مطالعه تعیین تاثیر عصاره میوه کور بر آنزیم های کلیدی مسیرهای متابولیسم گلوکز در سلول های کبدی موش های نر دیابتی بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، تعداد 60 سر موش صحرایی به طور تصادفی به 6 گروه تقسیم شدند. گروه های 1 تا 3 به ترتیب حیوانات نرمال که آب مقطر، غلظت 200 و 800 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره، و گروه های 4 تا 6 موش های صحرایی دیابتی که آب مقطر، غلظت200 و 800 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره را به ترتیب دریافت کردند. القاء دیابت با تزریق درون صفاقی ماده استرپتوزوتوسین با دوز 50 میلی گرم بر کیلوگرم صورت گرفت. اندازه گیری هورمون انسولین و گلوکز سرم با کیت مربوطه، فعالیت آنزیم های گلوکوکیناز و هگزوکیناز به روش دستی و بیان ژن فسفوفروکتوکیناز و گلوکز 6 فسفاتاز به روش Real Time-PCR صورت گرفت. داده ها با استفاده از آزمون ناپارامتریک Kruskal-Wallis و آزمون تعقیبی Mann-Whitney تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    تجویز عصاره، سطح سرمی گلوکز را کاهش و سطح سرمی انسولین و گلوکیناز و میزان بیان ژن های فسفوفروکتوکیناز-1 را در تمام گروه های دریافت کننده عصاره نسبت به گروه های کنترل افزایش داد و میانگین فعالیت آنزیم هگزوکیناز و بیان ژن گلوکز 6 فسفاتاز در بین بیشتر گروه ها اختلاف معنی داری نشان داد (001/0>P).

    نتیجه گیری

    تیمار حیوانات دیابتی با عصاره گیاه کور باعث کاهش معنی دار قند خون و افزایش میزان انسولین سرمی گردید و هم چنین منجر به بهبود وضعیت فعالیت آنزیم های دخیل در گلیکولیز شد. بنابراین، به نظر می رسد که مصرف این میوه اثرات مفیدی بر روی قند خون و ترشح انسولین و هم چنین متابولیسم قند داشته باشد.

    کلیدواژگان: کور، موش صحرایی دیابتی، متابولیسم، گلوکوکیناز، هگزوکیناز
  • فاطمه دارابی، حسن احمدی نیا، محسن رضاییان، مجید براتی، زهرا سطوتی صفحات 175-190
    زمینه و هدف

    خودکشی از جمله مشکلات مهم بهداشت عمومی به شمار می رود. مطالعه حاضر با هدف تعیین اپیدمیولوژی خودکشی و برخی عوامل جمعیت شناختی مرتبط با آن در شهرستان اسدآباد طی سال های 1400-1396 انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه توصیفی-مقطعی حاضر بر روی کلیه موارد خودکشی منجر به فوت و اقدام به خودکشی در شهرستان اسدآباد که از ابتدای سال 1396 تا اسفند سال 1400 به واحدهای بهداشتی درمانی (اورژانس بیمارستان و پزشکی قانونی) ارجاع شده بودند، انجام شد. از چک لیست گزارش ماهانه برنامه پیش گیری از خودکشی برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها به صورت تعداد (درصد) در قالب نمودار و جداول آماری گزارش شدند.

    یافته ها

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، در طی سال های 1396 تا 1400، تعداد 840 نفر دست به خودکشی زده بودند که از بین آن ها 73 مورد (69/8 درصد) منجر به فوت شده بود. روند میزان اقدام به خودکشی در شهرستان اسدآباد از سال 1396 تا 1400 برحسب جنسیت صعودی بوده و در تمام سال های 1400-1396 (به جز سال 1397)، میزان اقدام به خودکشی در زنان بیشتر از مردان بوده است. هم چنین، این روند هم در شهر و هم در روستا صعودی بوده است. بیشترین میزان خودکشی در گروه سنی 15 تا 24 ساله و کمترین موارد در گروه سنی بیشتر از 64 سال رخ داده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به صعودی بودن روند میزان اقدام به خودکشی در شهرستان اسدآباد، لذا تدوین برنامه ریزی های جدی از سوی مراکز بهداشتی-درمانی از جمله مداخلات آموزشی، تاسیس مراکز مشاوره خانواده، آموزش به خانواده ها، دانش آموزان و گروه های آسیب پذیر جهت کاهش این مشکل ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: خودکشی، اقدام به خودکشی، اسدآباد، مطالعه مقطعی
  • نرگس حبیبی، محمد نریمانی، سیف الله آقاجانی، محمدباهر طالاری صفحات 191-210
    زمینه و هدف

    فنیل کتونوری (Phenylketonuria; PKU) یک بیماری متابولیک ارثی است که نیاز به درمان و مدیریت مادام العمر دارد. بیماری PKU کیفیت زندگی بیماران و مراقبین آن ها را تحت تاثیر قرار می دهد و هم چنین سازگاری و بهزیستی روان‎شناختی والدین را به چالش می کشد. بنابراین، مطالعه مروری حاضر با هدف شناسایی عوامل مرتبط با بهزیستی روان شناختی این والدین انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به روش مرور نظام مند است. جستجوی مقالات مرتبط در بازه زمانی 1380 تا 1401 در پایگاه های داده الکترونیکی خارجی از جمله Scopus، Science Direct، PubMed، Google Scholar و پایگاه های داخلی SID و Magiran با استفاده از کلیدواژه‎های فارسی (فنیل کتونوری، والدین، بهزیستی روان‎شناختی، کیفیت زندگی) و معادل‎های انگلیسی آن انجام شد. معیارهای جستجو شامل مطالعاتی با بیش از یک نمونه، مطالعاتی که از معیار رسمی عملکرد روان شناختی مرتبط با بهزیستی این والدین استفاده کردند و مقالات کامل و منتشر شده به زبان فارسی و انگلیسی بود.

    یافته ها

    در جستجوی اولیه 334 مقاله یافت شد که پس از حذف موارد تکراری و لحاظ کردن معیارهای ورود در نهایت 24 مقاله هم راستا با اهداف مطالعه حاضر مورد بررسی قرار گرفتند. یافته ها نشان داد که متغیرهای جمعیت شناختی همچون جنسیت و سطح تحصیلات والد، سن کودک و درآمد‎ خانوار در مجموع گسترده ترین عامل و حمایت اجتماعی و متغیرهای کیفیت زندگی، استرس و پریشانی روان شناختی، عوامل تکرارپذیر بعدی مرتبط با بهزیستی این والدین بودند.

    نتیجه گیری

    این نتایج اهمیت شبکه های اجتماعی در حمایت از خانواده ها به ویژه مادران دارای فرزند مبتلا به PKU را نمایان می سازد. تحقیقات آتی باید بر استفاده از طرح های مطالعه متنوع تر و نمونه های بزرگ تر تمرکز کنند. مطالعات مداخله ای ممکن است به بهبود بهزیستی والدین کمک کند.

    کلیدواژگان: فنیل کتونوری، والدین، بهزیستی روان‎شناختی، کیفیت زندگی
  • حسین فرجی، زهرا آقالری، سمیه جعفریان، داوود للهی، مرتضی ولی پور صفحات 211-220
    زمینه و هدف

    در فروشگاه های مواد غذایی، برخی رفتارهای غیربهداشتی می توانند عاملی جهت کرونا باشند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین وضعیت رعایت پروتکل های بهداشتی در فروشگاه های مواد غذایی شهرستان بابل انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه توصیفی حاضر میان 214 نفر از مشتریان فروشگاه های مواد غذایی در بابل در سال 1401 انجام شد. اطلاعات با مصاحبه و پرسش نامه ای روا و پایا جمع آوری گردید. آنالیز داده ها با آزمون آماری مجذور کای انجام شد.

    یافته ها

    به ترتیب 2 نفر (9/0 درصد)، 44 نفر (6/20 درصد) و 168 نفر (5/78 درصد) مشتریان اظهار داشتند که رعایت پروتکل های بهداشتی در فروشگاه های مواد غذایی ضعیف، متوسط و خوب بود. 7/40 درصد مشتریان (87 نفر) از اقدامات بهداشتی در فروشگاه کاملا راضی بودند و 8/31 درصد (68 نفر) گزارش کردند که برای خرید به برند فروشگاه مواد غذایی توجه می نمایند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد وضعیت بهداشتی فروشگاه های مواد غذایی مورد بررسی مطلوب بود. توصیه های بهداشتی می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، پروتکل های بهداشتی، فروشگاه مواد غذایی، بابل
|
  • Mohsen Rezaeian Pages 109-110
  • Zahra Rasouli Magham, SOMAIEH SALEHI Pages 111-128
    Background and Objectives

    Hypochondriasis (Hypochondria) is one of the most important phenomena that has disrupted the lives of people, especially nurses and medical staff, during the outbreak of corona. Therefore, the present study was conducted with the aim of determining the mediating role of death anxiety and corona anxiety in the relationship between resilience and hypochondriasis.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, the statistical population included nurses from hospitals in districts 10, 14, 15, and 20 of Tehran in the first four months of 2022. Two-hundred and fifty participants were selected by convenience sampling. They responded to Evans’ Hypochondria Questionnaire, Connor and Davidson's Resilience Scale, Templer's Death Anxiety Scale, and Alipour et al.’s Corona-related Anxiety Questionnaire. Structural equation modeling (SEM) and path analysis were used to analyze the data.

    Results

    The findings of this research showed that there is a significant negative relationship between resilience and death anxiety, corona anxiety, and hypochondriasis (p<0.05). According to the research results, resilience, death anxiety, and corona anxiety explain a total of 52% of the variance of hypochondriasis. The results of the path analysis showed that resilience through corona anxiety (t=2.481, β= -0.541) and death anxiety (t=2.252, β= -0.482) had a significant indirect effect (mediating) on hypochondriasis (p<0.05).

    Conclusion

    The findings of the present study showed the role of death anxiety and corona anxiety on resilience and hypochondriasis. It is recommended to provide mental health services in the form of resilience training sessions in order to reduce and prevent disease anxiety, focusing on reducing death anxiety and corona anxiety.

    Keywords: Death anxiety, Corona anxiety, Resilience, Hypochondriasis, Nurse
  • Arad Hatami, Fatemeh Sadat Tabatabaeinejad Pages 129-146
    Background and Objectives

    Existential therapy is one of the treatments that can be effective in improving mental health and enriching students' lives. Therefore, this research was conducted with the aim of determining the effectiveness of existential therapy on emotional capital, cognitive regulation of emotion, and mental well-being of undergraduate female students with social anxiety.

    Materials and Methods

    This quasi-experimental study with a pre-test, post-test, and follow-up design with a control group was performed on 30 undergraduate female students suffering from social anxiety in the Faculty of Humanities of Khomeinishahr University in 2022, who were selected by purposive sampling and randomly divided into two experimental and control groups (15 people in each group). The research tools included Connor et al.’s Social Anxiety Questionnaire, Gratz's Cognitive Emotion Regulation Questionnaire, Ryff's Psychological Well-being Questionnaire, and Golparvar's Emotional Capital Questionnaire. Nazari and Zarghami’s Existential Therapy Approach was implemented in eight 2-hour sessions on the experimental group, and the control group did not receive any treatment. Data was analyzed using two-way repeated measures ANOVA.

    Results

    The results showed that existential therapy significantly improved emotional capital, cognitive regulation of emotions, and mental well-being in undergraduate female students with social anxiety and this effectiveness was sustained over time (p<0.001).

    Conclusion

    The results of the study indicated the effect of existential therapy on the improvement of psychological characteristics in the experimental group; therefore, it is recommended that therapists use existential therapy along with other treatment methods to improve students' psychological health.

    Keywords: Social anxiety, Mental well-being, Cognitive emotion regulation, Female students, Existential therapy, Emotional capital
  • Nasrin Bahmani Pages 147-160
    Background and Objectives

    One of the main causes of tooth decay and periodontal diseases in the oral cavity is bacteria. The aim of this research was to evaluate the antibacterial activity of several plant extracts on some of bacteria in the oral cavity.

    Materials and Methods

    This laboratory study was conducted in Kurdistan University of Medical Sciences in 2021. Alcoholic extracts of Eugenia caryophyllata, Rosmarinus officinalis, Hibiscus sabdariffa, Mentha pulegium, and Camellia sinensis plants were prepared by a maceration method. Then the antibacterial properties of the extracts were determined on 5 strains of oral cavity bacteria by agar well diffusion and minimum inhibitory concentration methods. The mean diameter of the growth inhibition zone was measured and the data was analyzed using one-way analysis of variance followed by Duncan’s post hoc test.

    Results

    The results showed that the most antibacterial effect was related to Eugenia caryophyllata extract and on Streptococcus mutans and Salivarus with mean and standard deviation of 20.03±0.45 and 19.06±0.20 mm, respectively. Based on the comparison of the means, the effect of extracts and gentamicin on diameter of the zone of inhibition was significantly different (p<0.05), but this difference was not observed for Eugenia caryophyllata extract on Streptococcus mutans (p>0.05). The minimum inhibitory concentration of Eugenia caryophyllata and rosemarinus extracts against Streptococcus mutans and Staphylococcus aureus was 6.25 mg/ml.

    Conclusion

    The results of this research showed that the plant extracts, especially Eugenia caryophyllata, can be effective as antibacterial substances in treating bacterial infections of the oral cavity.

    Keywords: Antibacterial, Oral cavity, Medicinal plants, Staphylococci, Streptococci
  • Mojgan Noroozi, Mahmoud Nazari, Mehdi Chahardoli, MohammadReza Hajizadeh, MohammadReza Mirzaei, Zahra Assadollahi, Mehdi Mahmoudi Pages 161-174
    Background and Objectives

    Since finding new drugs with fewer side effects to reduce blood sugar in diabetics seems necessary, the present study aimed to evaluate the effect of the different doses of Capparis spinosa fruit extract on key enzymes of glucose metabolism pathways in the liver cells of diabetic male rats.

    Materials and Methods

    In this experimental study, 60 male Wistar rats were randomly divided into 6 groups. Groups 1-3 were normal (nondiabetic) rats that received distilled water, and 200 and 800 mg/kg extract, respectively, and groups 4-6 were diabetic rats that received distilled water, and 200 and 800 mg/kg extract, respectively. Diabetes induced by intraperitoneal injection of 50 mg/kg streptozotocin. Serum levels of insulin and glucose were measured by special kits, the activity of glucokinase and hexokinase was measured manually, and gene expression of phosphofructokinase-1 and glucose-6-phosphatase was determined by Real Time-PCR. Data was analyzed using non-parametric Kruskal-Wallis H test and post hoc Mann-Whitney U test.

    Results

    Administration of Capparis spinosa fruit extract decreased the serum level of glucose but increased the serum level of insulin and glucokinase and the level of expression of phosphofructokinase-1 genes in all groups receiving the extract compared to the control groups, and the average activity of glucose-6-phosphatase and hexokinase in different groups was significantly different (p<0.001).

    Conclusion

    The treatment of diabetic animals with Capparis spinosa fruit extract caused a significant decrease in blood sugar and an increase in serum insulin levels, and also led to an improvement in the activity of enzymes involved in glycolysis. Therefore, it seems that the consumption of this fruit has beneficial effects on blood sugar and insulin secretion as well as sugar metabolism.

    Keywords: Capparis Spinosa, Diabetic Rats, Metabolism, Glucokinase, Hexokinase
  • Fateme Darabi, Hassan Ahmadinia, Mohsen Rezaeean, Majid Barati, Zahra Setvati Pages 175-190
    Background and Objectives

    Suicide is one of the most important public health problems. The present study was conducted with the aim of determining the epidemiology of suicide and some related demographic factors in Asadabad City during 2017-2021.

    Materials and Methods

    The present descriptive cross-sectional study was conducted on all cases of suicide leading to death and attempted suicide in Asadabad City, referred to health care units (hospital emergency and forensic medicine) from the beginning of 2017 to March 2021. The monthly report checklist of the suicide prevention program was used to collect data. The data was reported as numbers (percentages) in the form of graphs and statistical tables.

    Results

    According to the results of this study, during the years 2017 to 2021, 840 people committed suicide, out of which 73 cases (8.69%) resulted in death. The trend of the rate of suicide attempts in Asadabad City from 2017 to 2021 was increasing according to gender in both city and rural areas, and in all the years of 2017-2021 (except 2018) the rate of suicide attempts was higher in women than men. The highest suicide rate was among those aged 15-24 and the lowest among those aged 64 and older.

    Conclusion

    Due to the rising trend of suicide attempts in Asadabad City, it is essential serious plans be developed by health and medical centers, including educational interventions, establishment of family counseling centers, training for families, students, and vulnerable groups to reduce this problem.

    Keywords: Suicide, Attempted suicide, Asadabad, Cross-sectional study
  • Narges Habibi, Mohammad Narimani, Saifullah Aghajani, Mohammad Baher Talari Pages 191-210
    Background and Objectives

    Phenylketonuria (PKU) is an inherited metabolic disease that requires lifelong treatment and management. PKU disease affects the quality of life of patients and their caregivers and also challenges the adaptation and psychological well-being of parents. Therefore, the current review study was conducted with the aim of identifying the factors related to the psychological well-being of these parents.

    Materials and Methods

    This study is a systematic review. Searching for related articles was done in the period from 2001 to 2022 in foreign electronic databases such as Scopus, Science Direct, PubMed, Google Scholar, and SID and Magiran internal databases using the Persian keywords “phenylketonuria, parents, psychological well-being, and Quality of life”, and their English equivalents. The search criteria included studies with more than one sample, studies that used the official measure of psychological functioning related to the well-being of these parents, and full articles published in Persian and English.

    Results

    In the initial search, 334 articles were found, after removing duplicates and including inclusion criteria, finally 24 articles were examined in line with the objectives of the present study. The findings showed that the demographic variables such as parent's gender and education level, child's age, and family income were the most extensive factors related to the well-being of these parents. Social support and variables of quality of life, stress, and psychological distress were the next repeatable factors related to parents’ well-being.

    Conclusion

    These results show the importance of social networks in supporting families, especially mothers with PKU children. Future research should focus on using more diverse study designs and larger samples. Interventional studies may help improve parental well-being.

    Keywords: Phenylketonuria, Parents, Psychological well-being, Quality of life
  • Hosein Faraji, Zahra Aghalari, Somayyeh Jafarian, Davod Lelahi, Morteza Valipour Pages 211-220
    Background and Objectives

    In food stores, some unsanitary behaviors can be a factor in the transmission of coronavirus. Therefore, the present study was conducted with the aim of determining the status of compliance with health protocols in preventing the transmission of the coronavirus in food stores in Babol.

    Materials and Methods

    The present descriptive study was conducted among 214 customers of food stores in Babol. Information was collected through interviews using a valid and reliable questionnaire. Data analysis was performed using chi-square test.

    Results

    Two people (0.9 percent), 44 people (20.6 percent), and 168 people (78.5 percent) of customers said that compliance with health protocols in food stores was poor, average, and good, respectively. 40.7% of the customers (87 subjects) were completely satisfied with the hygiene measures in the store, and 31.8% (68 subjects) reported that they pay attention to the brand of the grocery store for shopping.

    Conclusion

    The results showed that the health condition of the investigated food stores was favorable. Health recommendations can be helpful.

    Keywords: Coronavirus, Health protocols, Food store, Babol